Recept

  • 1,5 dl Grekisk olivolja
  • 3 auberginer
  • havssalt och nymald svartpeppar
  • Fyllning
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk mald kummin
  • 5 mogna tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • havssalt och nymald svartpeppar
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk slätbladig persilja, hackad
  • 1 msk tomatpuré utrörd i 1,5 dl hett vatten

  • Hetta upp hälften av olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i 3 auberginehalvor och fräs dem gyllenbruna runt om, ca 10-15 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Gör likadant med de resterade 3 halvorna. Lägg halvorna sida vid sida med skalet nedåt i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar.

    Fyllning: Hetta upp resten av oljan i en gryta. Tillsätt lök och fräs sakta tills den börjar få färg. Blanda ner vitlök och kummin och bryn i 2-3 minuter. Tillsätt tomater, oregano, salt, peppar, socker och vatten. Täck med lock och låt koka i 15 minuter. Rör då och då.

    Rör i persiljan och fördela därefter fyllningen på auberginehalvorna. Häll över den utspädda tomatpurén och ugnsbaka i 45 minuter i 190 grader. Ös auberginerna en gång under tiden. Servera rätten varm eller rumstempererad. Smula lite fetaost och hacka lite bladpersilja över dem vid serveringen.


    Mer från bloggen


    jun 9, 2018

    fläderchampagne

    nov 13, 2018

    julsangria