Recept

  • 500 g filodeg
  • 1 liter mjölk 3%
  • skal från 1 citron, breda strimlor
  • 1,5 dl mannagryn
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 g smält smör
  • florsocker och kanel att sikta över

  • 1. Tina filodegen om du använder den som är fryst. Värm mjölken och citronskal  i en kastrull. När mjölken kokat upp så häll i mannagrynen och rör tills  det tjocknar. Dra kastrullen från värmen och ta upp citronskalen. 

    2. Vispa strösocker, ägg, och vaniljsocker pösigt i en skål. Häll blandningen i kastrullen med mannagrynsmjölken. Koka upp igen och låt sjuda under omrörning tills det tjocknar. Ta kastrullen från värmen och låt den kallna helt.

    3. Värm ugnen till 175 grader. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Smält smöret och ta fram filodegen.

    4. Skär remsor från arkets kortsida som är ca 15 cam breda. Lägg ut en remsa i taget med kortsidan mot dig. Pensla med smör, lägg på en bit filodeg till och pensla igen och sen ytterligare en. Det skall bli tre stycken.

    5. Lägg på en klick vaniljfyllning längst ner mot dig. Lämna en ca 3 cm bred kant både nertill och på sidorna så du kan vika in degen över fyllningen. Rulla sedan ihop den som en vårrulle och limma skarven med smör. Pensla med smör och grädda ca 20 minuter till pajerna blir gyllenbruna. 

    Pudra över florsocker och kanel. 

    Tips! Lägg en fuktig kökshandduk över filodegen så torkar den inte.