Clementinpavlova
Ingredienser
- 4 st äggvitor
- 1 krm salt
- 2.5 dl strösocker
- 0.5 msk majsstärkelse
- 1 tsk citronsaft (färskpressad)
- 3 st clementiner (rivet skal och 1,5 dl saft)
- 1 st citron (rivet skal och 0,5 dl saft)
- 1.5 dl strösocker
- 50 g smör
- 1 msk majsstärkelse
- 2 st ägg
- 2 st äggulor
- 3 dl vispgrädde (till garnering)
- 9 st clementiner (till garnering)
- florsocker (att pudra över)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Vispa äggvitor och salt till ett fast skum. Häll i sockret lite i taget under fortsatt vispande. Vispa till en fast glansig maräng. Vänd i majsstärkelse och saft från citron.
- Bred ut och forma smeten till en botten (cirka 24 cm i diameter) på en plåt klädd med bakplåtspapper. Dra ut smeten på kanterna så att det bildas en fördjupning i mitten.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter. Öppna ugnsluckan på glänt och låt marängen svalna i ugnen på eftervärmen.
- Clementincurd: Tvätta och torka av clementinerna och citronen. Riv skalen. Koka upp clementinsaft med skal från clementinerna och citronen, socker och smör. Sila vätskan och häll tillbaka den i kastrullen.
- Blanda ut maizena med saften från citronen och rör ner detta i vätskan.
- Vispa samman äggen rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under omrörning tills curden tjocknar.
- Häll upp i en skål och svalna.
- Garnering: Bred först ett lager clementincurd på marängen och sen ett lager med vispgrädde. Lägg till sist på clementinerna och pudra över lite florsocker.
Dekorera gärna med några citrusblad eller myntablad.
