Clementinpavlova

På den här pavlovan har clementinen fått huvudrollen.

Ingredienser

  • 4 st äggvitor
  • 1 krm salt
  • 2.5 dl strösocker
  • 0.5 msk majsstärkelse
  • 1 tsk citronsaft (färskpressad)
  • 3 st clementiner (rivet skal och 1,5 dl saft)
  • 1 st citron (rivet skal och 0,5 dl saft)
  • 1.5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 st ägg
  • 2 st äggulor
  • 3 dl vispgrädde (till garnering)
  • 9 st clementiner (till garnering)
  • florsocker (att pudra över)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitor och salt till ett fast skum. Häll i sockret lite i taget under fortsatt vispande. Vispa till en fast glansig maräng. Vänd i majsstärkelse och saft från citron.
  3. Bred ut och forma smeten till en botten (cirka 24 cm i diameter) på en plåt klädd med bakplåtspapper. Dra ut smeten på kanterna så att det bildas en fördjupning i mitten.
  4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter. Öppna ugnsluckan på glänt och låt marängen svalna i ugnen på eftervärmen.
  5. Clementincurd: Tvätta och torka av clementinerna och citronen. Riv skalen. Koka upp clementinsaft med skal från clementinerna och citronen, socker och smör. Sila vätskan och häll tillbaka den i kastrullen.
  6. Blanda ut maizena med saften från citronen och rör ner detta i vätskan.
  7. Vispa samman äggen rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under omrörning tills curden tjocknar.
  8. Häll upp i en skål och svalna.
  9. Garnering: Bred först ett lager clementincurd på marängen och sen ett lager med vispgrädde. Lägg till sist på clementinerna och pudra över lite florsocker.

Dekorera gärna med några citrusblad eller myntablad. 

Tillbaka