Fransk nougat
Ingredienser
- 2.8 dl strösocker
- 1.5 dl flytande honung
- 0.5 dl glykos
- 1 dl vatten
- 2 st äggvitor
- 1 dl strösocker (till marängen)
- 200 g blandade nötter
- 50 g torkade tranbär
- 1 dl florsocker
Instruktioner
- Ha i strösocker (2 2/3 dl), honung, glykos och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme. När sockerlagen börjar närma sig 125 grader kan du börja vispa äggvitorna till skum. Tillsätt lite strösocker (1dl sammanlagt) i taget och fortsätt vispa tills det blir en maräng.
- Rosta nötterna i en stekpanna. Låt dem vara kvar i stekpannan så de fortfarande är lite varma när man blandar i dem i smeten. Låt sockerlagen fortsätta koka till ca 145 grader. Det går jättesnabbt på slutet.
- Vispa ner sockerlagen i marängen i en tunn stråle och fortsätt vispa tills den är seg men fortfarande ljummen. Blanda då ner nötterna och de torkade tranbären.
- Lägg bakplåtspapper i en skål och pudra över florsocker. Skålen bör rymma 1 1/2 liter.
- Lägg över nougaten i skålen och pudra över florsocker. Ha på lite olja på slickepotten så fastnar inte nougaten på den.
- Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.