Julbrûlée

En klassisk dessert som fått en julig touch av apelsin, stjärnanis och kanel.
Serveringar: 8

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 st kanelstång
  • 1 st stjärnanis
  • 7 st äggulor
  • 1.8 dl strösocker
  • 0.5 st apelsin (rivet skal)
  • 2 msk rårörsocker (till garnering)

Instruktioner

  1. Koka upp vispgrädde, mjölk, kanelstång och stjärnanis i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och låt stå  och dra i cirka 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Vispa försiktigt ihop äggulor, strösocker och apelsinskal för hand. Sila gräddblandningen och häll den i äggblandningen. Blanda ihop och häll i portionsformar.
  4. Grädda brûléerna över vattenbad cirka 50-60 minuter tills de blivit fasta i konsistensen. Vattnet ska täcka formarna 2 cm upp.
  5. Låt kallna.
  6. Strö rårörsocker över och bränn dem med en brännare tills ytan blir knäckig. Eller så sätter du ugnen på 250 grader, grill.

    Ställ i brûléerna i översta delen av ugnen tills sockret smält och fått fin färg.

Tillbaka