Julig tiramisu med apelsin och kardemumma

Tiramisu betyder "dra mig upp" på italienska eller mer bildligt talat "pigga upp mig". Här är en julig variant som jag hoppas ska pigga upp i vintermörkret.
Serveringar: 6

Ingredienser

  • 2 st apelsiner
  • 3 st ägg (3 äggulor + 3 äggvitor)
  • 1.5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk nystötta kademummakärnor
  • 500 g mascarpone
  • 1.5 dl kallt starkt kaffe
  • 1 dl cointreau eller färskpressad apelsin
  • 20 st savoiardikex
  • kakao

Instruktioner

  1. Riv skalet på 1 apelsin. Skala sedan båda apelsinerna med kniv och skär i hinnfria klyftor.
  2. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt i en skål. Blanda i apelsinskal och kardemumma.
  3. Vispa försiktigt ner mascarponen till en jämn smet.
  4. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem i mascarponekrämen.
  5. Blanda kaffe och likör eller apelsinsaft.
  6. Täck botten i 6 dessertglas med kex. Droppa över kaffeblandningen. Lägg på apelsinklyftor och bred ett lager mascarponekräm. Upprepa samma sak en gång till: kex, kaffeblandning, apelsin och till sist ett lager mascarponekräm.
  7. Sikta över kakao. Låt stå övertäckt i kylskåp några timmar.
  8. Sikta över lite extra kakao vid servering.
Tillbaka