Maränggran
En tårta som är rolig att baka som drar blickarna till sig på julens fikabord.
Ingredienser
- Marängbottnar
- 4 st äggvitor
- 3 dl strösocker
- 1.5 tsk majsstärkelse
- Mascarponegrädde
- 5 dl vispgrädde
- 250 g mascarpone
- 0.5 dl florsocker
- hallon,florsocker och färsk rosmarin till dekoration
Instruktioner
- Sätt igång ugnen på 125 grader. Vispa ihop äggvitorna. Häll i sockret lite i taget och fortsätt vispa. När allt socker är i så så fortsätt att vispa i 5 minuter.
- Ha i majsstärkelse och blanda runt.
- Ha ut marängen i 6 rundlar på två bakplåtspapper. Jag gjorde dem 17 cm, 15 cm, 12,5 cm, 10 cm, 8 cm, och en som är ca 4 cm som du gör som en marängtopp. Grädda i ugnen i ca 50 min. Stäng av värmen men låt de stå kvar på eftervärmen någon timme till.
- Vispa grädden så den nästa är tjock. Vispa i mascarpone och florsocker.
- Lägg ihop bottnarna med grädde emellan och ovanpå. Garnera med hallon och rosmarin. Pudra över lite florsocker.
- Man kan ev använda grillpinnar för att stabilisera upp tårtan.