Recept

  • 1,5 dl sötmandel
  • 1 dl pistagenötter
  • 5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1,25 dl vatten
  • 2 äggvitor

  • 1. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Täck en form ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Olja in pappret.
     
    2. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull.
     
    3. Låt koka upp och koka  kraftigt utan lock till termometern visar 140 grader. Undvik att röra för mycket. Dra kastrullen från plattan.
     
    4. Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke.
     
    5. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka till 150 grader. Vispa omedelbart ner sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle. Vispa kraftigt tills äggvitan och sockerlagen är väl blandad. Men vispa inte för länge! Högst 3 minuter.
     
    6. Vänd ner mandeln och pistagenötterna. Jag rostade inte pistagenöttera utan använde dem naturella. Häll nougaten i formen och låt stelna i rumstemperatur ca 6 timmar.
     
    7. Skär nougaten i bitar med en oljad kniv. Blanda florsocker och maizena doppa nougaten i.
     
    Förvara dem i en burk med tätslutande lock.

    Mer från bloggen


    jan 15, 2019

    tartarsås

    okt 25, 2020

    saffranskaka