Maränggran

En tårta som är rolig att baka som drar blickarna till sig på julens fikabord.

Ingredienser

  • Marängbottnar
  • 4 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 tsk majsstärkelse
  • Mascarponegrädde
  • 5 dl vispgrädde
  • 250 g mascarpone
  • 0.5 dl florsocker
  • hallon,florsocker och färsk rosmarin till dekoration

Instruktioner

  1. Sätt igång ugnen på 125 grader. Vispa ihop äggvitorna. Häll i sockret lite i taget och fortsätt vispa. När allt socker är i så så fortsätt att vispa i 5 minuter.
  2. Ha i majsstärkelse och blanda runt.
  3. Ha ut marängen i 6 rundlar på två bakplåtspapper. Jag gjorde dem 17 cm, 15 cm, 12,5 cm, 10 cm, 8 cm,  och en som är ca 4 cm som du gör som en marängtopp. Grädda i ugnen i ca 50 min. Stäng av värmen men låt de stå kvar på eftervärmen någon timme till.
  4. Vispa grädden så den nästa är tjock. Vispa i mascarpone och florsocker.
  5. Lägg ihop bottnarna med grädde emellan och ovanpå. Garnera med hallon och rosmarin. Pudra över lite florsocker.
  6. Man kan ev använda grillpinnar för att stabilisera upp tårtan.
Tillbaka