Fransk nougat med pistagenötter och tranbär

En favorit på julens gottebord. De syrliga tranbären tillsammans med den söta nougaten blir en otroligt god smakkombination.

Ingredienser

  • 2.8 dl strösocker
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl glykossirap
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl strösocker (till äggvitorna)
  • 2 dl skållad sötmandel
  • 2 dl pistagenötter
  • 2 dl torkade tranbär
  • florsocker

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Koka strösocker, honung, glykossirap och vatten i en kastrill tills sockerlagen når 148 grader.
  3. Vispa under tiden äggvitorna och 0,5 dl strösocker luftigt med elvisp i en skål.
  4. Häll sedan sockerlagen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i cirka 10 minuter tills den är vi och luftig.
  5. Värm under tiden mandlar och pistagenötter i ugnen i cirka 5 minuter. De ska bli varma inte få färg.
  6. Vänd ner de varma nötterna och torkade tranbären i smeten och blanda runt.
  7. Ha ut smeten på ett bakplåtspapper pudrat med florsocker. Pudra lite florsocker ovanpå och tryck ut smeten försiktigt så att den blir 2 cm tjock.Låt stelna i rumstemperatur i cirka 6 timmar.
  8. Skär nougaten i bitar med en oljad kniv.
  9. Förvara nougaten i rumstemperatur i en burk med tättslutande lock.
Tillbaka