Fransk nougat med pistagenötter och tranbär
En favorit på julens gottebord. De syrliga tranbären tillsammans med den söta nougaten blir en otroligt god smakkombination.
Ingredienser
- 2.8 dl strösocker
- 1 dl flytande honung
- 1 dl glykossirap
- 1 dl vatten
- 0.5 dl strösocker (till äggvitorna)
- 2 dl skållad sötmandel
- 2 dl pistagenötter
- 2 dl torkade tranbär
- florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka strösocker, honung, glykossirap och vatten i en kastrill tills sockerlagen når 148 grader.
- Vispa under tiden äggvitorna och 0,5 dl strösocker luftigt med elvisp i en skål.
- Häll sedan sockerlagen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i cirka 10 minuter tills den är vi och luftig.
- Värm under tiden mandlar och pistagenötter i ugnen i cirka 5 minuter. De ska bli varma inte få färg.
- Vänd ner de varma nötterna och torkade tranbären i smeten och blanda runt.
- Ha ut smeten på ett bakplåtspapper pudrat med florsocker. Pudra lite florsocker ovanpå och tryck ut smeten försiktigt så att den blir 2 cm tjock.Låt stelna i rumstemperatur i cirka 6 timmar.
- Skär nougaten i bitar med en oljad kniv.
- Förvara nougaten i rumstemperatur i en burk med tättslutande lock.