Julbrûlée
Ingredienser
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 st kanelstång
- 1 st stjärnanis
- 7 st äggulor
- 1.8 dl strösocker
- 0.5 st apelsin (rivet skal)
- 2 msk rårörsocker (till garnering)
Instruktioner
- Koka upp vispgrädde, mjölk, kanelstång och stjärnanis i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och låt stå och dra i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa försiktigt ihop äggulor, strösocker och apelsinskal för hand. Sila gräddblandningen och häll den i äggblandningen. Blanda ihop och häll i portionsformar.
- Grädda brûléerna över vattenbad cirka 50-60 minuter tills de blivit fasta i konsistensen. Vattnet ska täcka formarna 2 cm upp.
- Låt kallna.
Strö rårörsocker över och bränn dem med en brännare tills ytan blir knäckig. Eller så sätter du ugnen på 250 grader, grill.
Ställ i brûléerna i översta delen av ugnen tills sockret smält och fått fin färg.