Melkers saffransbullar
Ett recept med söta minnen från en snöig förmiddag i mitt utekök.
Serveringar: 30
Ingredienser
- 50 g jäst
- 175 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 1 st ägg
- 10 dl vetemjöl
- 50 g brynt smör
- 1 dl strösocker
Instruktioner
- Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader och häll den sedan över jästen.
- Tillsätt saffran, strösocker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på225 grader.
- Ta upp degen på mjölad bänk och baka ut 30 släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter. Pensla de varma bullarna med brynt smör och doppa dem i strösocker.
- Om du ska frysa bullarna så kan du pensla dem med brynt smör och doppa dem i socker när de ska serveras.