Melkers saffransbullar

Ett recept med söta minnen från en snöig förmiddag i mitt utekök.
Serveringar: 30

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 10 dl vetemjöl
  • 50 g brynt smör
  • 1 dl strösocker

Instruktioner

  1. Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader och häll den sedan över jästen.
  2. Tillsätt saffran, strösocker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på225 grader.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk och baka ut 30 släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter.
  5. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter. Pensla de varma bullarna med brynt smör och doppa dem i strösocker.
  6. Om du ska frysa bullarna så kan du pensla dem med brynt smör och doppa dem i socker när de ska serveras.
Tillbaka