Kolapaj med lingon
Söt kola som är toppas med syrliga lingon. En otroligt god kombination och en given succé på julens fikastunder.
Ingredienser
- Pajdeg
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 125 g smör (kylskåpskallt)
- Kolafyllning
- 50 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl strösocker
- Till servering
- 0.5 dl lingon
- 2 dl vispgrädde
Instruktioner
- Pajdeg: Blanda vetemjöl och strösocker i en skål. Dela smöret i små bitar och blanda i det. Blanda till dist i ägget och arbeta ihop till en deg.
- Plasta degen och ställ i kylen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen och fodra en avlång pajform eller springform. Grädda mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter tills pajen får gyllenbrun färg. Låt svalna.
- Fyllning: Ha i smör, vispgrädde, sirap och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme i cirka 20-25 minuter till 120 grader. Häll kolan i pajskalet och låt den stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter innan du ställer den i kylen minst 1 timme eller över natten. Garnera med lingon och vispgrädde innan servering.