Kolapaj med lingon

Söt kola som är toppas med syrliga lingon. En otroligt god kombination och en given succé på julens fikastunder.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 125 g smör (kylskåpskallt)
  • Kolafyllning
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • Till servering
  • 0.5 dl lingon
  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

  1. Pajdeg: Blanda vetemjöl och strösocker i en skål. Dela smöret i små bitar och blanda i det. Blanda till dist i ägget och arbeta ihop till en deg.
  2. Plasta degen och ställ i kylen i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Kavla ut degen och fodra en avlång pajform eller springform. Grädda mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter tills pajen får gyllenbrun färg. Låt svalna.
  5. Fyllning: Ha i smör, vispgrädde, sirap och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme i cirka 20-25 minuter till 120 grader. Häll kolan i pajskalet och låt den stå i rumstemperatur  i cirka 30 minuter innan du ställer den i kylen minst 1 timme eller över natten. Garnera med lingon och vispgrädde innan servering.
Tillbaka