Chokladkaka med lingon

En saftig kaka med lingon toppad med ett härligt täcke av vit choklad.

Ingredienser

  • 125 g smör (rumsvarmt)
  • 3 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.8 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 50 g vit choklad (hackad)
  • 0.8 dl mjölk
  • 1 dl frysta lingon
  • smör och ströbröd till formen
  • 200 g vit choklad (till garnering)
  • 1 msk smör (till garnering)
  • lingon och granatäpple (till garnering)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och strösocker pösigt i en skål. Tillsätt ett ägg i taget under rejäl omrörning.
  3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, salt och hackad choklad i en annan skål. Vänd ner i smeten tillsammans med mjölk och lingon.
  4. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform som rymmer cirka 1,5 liter.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50-60 minuter. Lår svalna.
  6. Garnering: Hacka och smält chokladen över vattenbad. Ha i smöret och rör tills smör och choklad blandat sig. Låt svalna.
  7. Ringla chokladen över kakan och garnera med lingon och granatäpple.
Tillbaka