Frukt- och nötkaka

En härlig julkaka som blir ännu godare när den får stå i kylen några dagar.

Ingredienser

  • 1 dl torkade fikon1
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl torkade dadlar
  • 3 msk konjak eller färskpressad apelsinsaft
  • 200 g smör (rumsvarmt)
  • 3 dl brunt farinsocker
  • 4 st ägg
  • 1 dl pekannötter (grovhackade)
  • 1 dl pistagenötter
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 dl cocktailbär
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen

Instruktioner

  1. Skär fikonen, aprikoser och dadlar i tärningar.
  2. Lägg dem i en skål och häll över konjak eller apelsinsaft. Låt stå och dra 1 timme, gärna över natten.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Smöra och bröa en sockerkaksform, 1,5 liter.
  5. Rör smör och farinsocker pösigt. Tillsätt ägg, ett i taget under konstant omrörning.
  6. Blanda i konjaksfrukten, nötter, kryddor och cocktailbär.
  7. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör ihop till en smet och häll i formen.
  8. Grädda i nedre delen  av ugnen i cirka 1 timme och 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  9. Slå in kakan i plastfolie och förvara den i kylen. Om du vill kan du slå på lite extra konjak. Lägg då kakan i en plastpåse eller burk.
Tillbaka