Mjuk pepparkaka med tosca
Med en lyxig nöttosca på toppen blir den här mjuka pepparkakan julens favorit.
Ingredienser
- 200 g smör
- 2 st ägg
- 2.5 dl strösocker
- 1.5 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1.5 msk pepparkakskrydda
- Tosca
- 1 dl pekannötter
- 1 dl pistagenötter
- 1 dl cashewnötter
- 1 dl mandlar (skållade)
- 100 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 4 msk honung
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner mjölk och det smälta smöret i äggvispet.
- Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och vänd sedan ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord och bröad springform, cirka 22 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Höj sedan ugnsvärmen till 200 grader.
- Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen få en gyllenbrun färg. Detta tar cirka 20 minuter.
- Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills toscan fått fin färg.