Saffranskaka extra allt
Ingredienser
- 1 dl fikon
- 1 dl dadlar
- 1 dl russin
- 100 g mandelmassa
- 200 g smör (rumsvarmt)
- 2 dl strösocker
- 3 st ägg
- 1 g saffran
- 0.5 dl vispgrädde
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk konjak (eller 2 msk apelsinsaft)
- smör och kokosflingor till formen
- florsocker att pudra över
- vispgrädde, färska fikon och granatäppelkärnor till dekoration
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform och ha i kokosflingor.
Hacka fikon och dadlar i små bitar.
Vispa smör och strösocker krämigt i en bunke. Vispa ner äggen, ett i taget.
Rör ihop saffran och grädde i en skål.
Blanda ihop fikon, dadlar, russin och riv mandelmassan. Vänd ner i äggsmeten tillsammans med saffransgrädden. Blanda till sist i vetemjöl, bakpulver och cognac.
Klicka ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt den gärna vila innan du skär i den.
Dekorera som du vill och pudra över florsocker