Saffranskaka extra allt

Detta är verkligen en julkaka extra allt.

Ingredienser

  • 1 dl fikon
  • 1 dl dadlar
  • 1 dl russin
  • 100 g mandelmassa
  • 200 g smör (rumsvarmt)
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 1 g saffran
  • 0.5 dl vispgrädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk konjak (eller 2 msk apelsinsaft)
  • smör och kokosflingor till formen
  • florsocker att pudra över
  • vispgrädde, färska fikon och granatäppelkärnor till dekoration

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform och ha i kokosflingor.

  2. Hacka fikon och dadlar i små bitar.

  3. Vispa smör och strösocker krämigt i en bunke. Vispa ner äggen, ett i taget. 

  4. Rör ihop saffran och grädde i en skål. 

  5. Blanda ihop fikon, dadlar, russin och riv mandelmassan. Vänd ner i äggsmeten tillsammans med saffransgrädden. Blanda till sist i vetemjöl, bakpulver och cognac. 

  6. Klicka ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt den gärna vila innan du skär i den.

  7. Dekorera som du vill och pudra över florsocker

Tillbaka