Recept

  • 1,5 dl Grekisk olivolja
  • 3 auberginer
  • havssalt och nymald svartpeppar
  • Fyllning
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk mald kummin
  • 5 mogna tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • havssalt och nymald svartpeppar
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk slätbladig persilja, hackad
  • 1 msk tomatpuré utrörd i 1,5 dl hett vatten

  • Hetta upp hälften av olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i 3 auberginehalvor och fräs dem gyllenbruna runt om, ca 10-15 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Gör likadant med de resterade 3 halvorna. Lägg halvorna sida vid sida med skalet nedåt i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar.

    Fyllning: Hetta upp resten av oljan i en gryta. Tillsätt lök och fräs sakta tills den börjar få färg. Blanda ner vitlök och kummin och bryn i 2-3 minuter. Tillsätt tomater, oregano, salt, peppar, socker och vatten. Täck med lock och låt koka i 15 minuter. Rör då och då.

    Rör i persiljan och fördela därefter fyllningen på auberginehalvorna. Häll över den utspädda tomatpurén och ugnsbaka i 45 minuter i 190 grader. Ös auberginerna en gång under tiden. Servera rätten varm eller rumstempererad. Smula lite fetaost och hacka lite bladpersilja över dem vid serveringen.