Recept

  • Clementincurd
  • 3 clementiner, saft och skal
  • 1 citron, saft och skal
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk maizena
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk maizena
  • 3 dl vispgrädde

  • Börja med clementincurden.

    1. Tvätta citronen och clementinerna och torka dem. Riv skalet. Koka upp clementinsaft med skal från clementinerna och citronen, strösocker och smör. Sila vätskan och häll tillbaka i kastrullen.

    2. Blanda ut maizena med saften från citronen och rör ner detta i vätskan.

    3. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills curden tjocknar. 

    4. Häll upp i en skål och låt svalna. 

    Fortsätt med marängen

    1. Sätt ugnen på 150 grader.

    2. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Häll i sockret lite i taget under vispning tills marängen är tjock och glansig. Ha i maizena och citronsaft och blanda runt.

    3. Spritsa eller bred marängen jämt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ca 25x35 cm. Grädda i ca 25 minuter.

    4. Låt svalna i 5 minuter. Ta fram en ny plåt med bakplåtspapper och sikta ett tunt lager med florsocker på bakplåtspapper. Vänd marängen upp och ner på florsockret. Lägg över plåten och låt svalna.

    Vipsa grädden. Ha på clementincurd och grädden på marängen och rulla ihop till en rulle. Spara eventuellt lite grädde och garnera med ovanpå.