Recept

  • Pajdeg
  • 3 3/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 1 äggula
  • 1/2 dl grädde
  • 1 nypa salt
  • Fyllning
  • 500 g ricotta
  • 3 ägg
  • 1 dl parmesan, riven
  • 125 g mozzarella, riven i bitar
  • 125 g prosciutto, strimlad
  • 2 msk persilja, finhackad

  • 1. Ha mjöl, bakpulver, salt och smör skuret i bitar i en skål. Blanda ihop tills det börjar likna brödsmulor. Blanda i äggula och knåda ihop till en deg. Ställ degen i kylskåpet tills den ska användas. 

    2. Sätt ugnen på 200 grader.

    3. Till fyllningen blandar du ricottan med äggen, osten, prosciutto och persilja. Krydda med peppar och ev lite salt. (Tänk på att proscitton är salt.)

    4. Skär av en tredjedel av degen och kavla ut resten på en mjölad arbetsyta. Klä en pajform som är  ca 20 cm i diameter. Låt degen gå upp på kanten ca 4 cm. Lägg i fyllningen och släta till ytan.

    5. Kavla ut resten av degen och lägg den som ett lock ovanpå pajen. Snygga till kanterna och grädda pajen i 25 minuter, sänk sedan temperaturen till 180 grader och grädda den ytterligare ca 25 minuter till fyllningen är genomgräddan och den har fått fin färg.