Mjuka pepparkaksrutor med citronfrosting
Saftiga rutor med ett tjockt lager av fräsch citronfrosting.
Ingredienser
- 75 g smör
- 3 st ägg
- 1 dl rårörsocker
- 2 dl farinsocker
- 2 dl vispgrädde
- 1.5 dl lingonsylt
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk pepparkakskrydda
- 1 krm salt
- 1 st citron
- 50 g smör (rumsvarmt)
- 3 dl florsocker
- 600 g naturell färskost
- lingon till garnering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg, råsocker och farinsocker pösigt. Rör i vispgrädde, lingonsylt och smör.
- Blanda mjöl, bakpulver, pepparkakskrydda och salt i en skål. Sikta ner blandningen i äggvispet och blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i en form 20x20 cm klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delenav ugnen cirka 35-40 minuter tills den är genomgräddad. Prova med en sticka. Låt kakan kallna i formen.
- Citronfrosting: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 2 msk saft. Vispa smör och florsocker. Tillsätt färskost, citronskal och citronsaft och vispa till en jämn kräm.
- Bred citronfrosting jämnt över kakan och ställ den i kylen en stund.
- Skölj kniven i vatten innan du skär kakan i rutor. Garnera med lingon.
- Vill du frysa kakan så hoppa över frostingen och gör den när kakan ska serveras.