Mjuk pepparkaka med tosca

Med en lyxig nöttosca på toppen blir den här mjuka pepparkakan julens favorit.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1.5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1.5 msk pepparkakskrydda
  • Tosca
  • 1 dl pekannötter
  • 1 dl pistagenötter
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl mandlar (skållade)
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk honung

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner mjölk och det smälta smöret i äggvispet.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och vänd sedan ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten  i en smord och bröad springform, cirka 22 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Höj sedan ugnsvärmen till 200 grader.
  4. Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen få en gyllenbrun färg. Detta tar cirka 20 minuter.
  5. Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills toscan fått fin färg.
Tillbaka