Frukt- och nötkaka
En härlig julkaka som blir ännu godare när den får stå i kylen några dagar.
Ingredienser
- 1 dl torkade fikon1
- 1 dl torkade aprikoser
- 1 dl torkade dadlar
- 3 msk konjak eller färskpressad apelsinsaft
- 200 g smör (rumsvarmt)
- 3 dl brunt farinsocker
- 4 st ägg
- 1 dl pekannötter (grovhackade)
- 1 dl pistagenötter
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 dl cocktailbär
- 3.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- smör och ströbröd till formen
Instruktioner
- Skär fikonen, aprikoser och dadlar i tärningar.
- Lägg dem i en skål och häll över konjak eller apelsinsaft. Låt stå och dra 1 timme, gärna över natten.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smöra och bröa en sockerkaksform, 1,5 liter.
- Rör smör och farinsocker pösigt. Tillsätt ägg, ett i taget under konstant omrörning.
- Blanda i konjaksfrukten, nötter, kryddor och cocktailbär.
- Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör ihop till en smet och häll i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Slå in kakan i plastfolie och förvara den i kylen. Om du vill kan du slå på lite extra konjak. Lägg då kakan i en plastpåse eller burk.