Recept

  • Kladdkaka:
  • smör och kokos till formen
  • 200 g smör
  • 250 g vit choklad
  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin rivet skal
  • 2 msk pressad apelsinsaft
  • 2 dl vetemjöl
  • Blodapelsincurd:
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 blodapelsin skal och saft
  • 35 g smör
  • Italiensk maräng
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 2 äggvitor

  • Kladdkaka:

    1. Smörj en form med löstagbar kant och strössla formen med kokos. 

    2. Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen. Ta kastrullen från värmen. Lägg i chokladen och rör tills chokladen smält.

    3. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i chokladblandningen, apelsinskal, apelsinsaft och mjöl. Häll smeten i formen.

    4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna

     

    Blodapelsincurd:

    1. Vispa äggen lätt och rör ner socker, apelsinskal och apelsinsaft.

    2. Ställ skålen i ett varmt vattenbad och värm under omrörning till blandningen tjocknar.

    3. Ta upp skålen ur vattenbadet och rör ner smöret. Låt svalna.

     

    Italiensk maräng:

    1. Värm socker och vatten i en kastrull till temperaturen når 122 grader.

    2. Vispa under tiden äggvitorna till ett fluffigt skum.

    3. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan. Vispa på högsta effekt 2 minuter. Sänk sedan hastigheten och vispa tills marängen svalnat helt. 

    Bred blodapelsincurden på kladdkakan. Spritsa eller bred på marängen. Bränn sedan av den med en gasolbrännare. 

    Har du inte någon brännare så ställ kladdkakan högst upp i ugnen på 200 grader tills det är lite färg på marängen.