Recept

  • 1 ägg + 3 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 50 g smält, avsvalnat smör
  • 500 g rabarber, ca 1 liter i bitar
  • 0,5 dl strösocker
  • Maräng:
  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

  • Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägget och äggulorna med sockret till ett fast, ljust och pösigt. Blanda bakpulver i mjölet och vänd ner blandningen i äggsmeten växelvis med smöret.

    Häll smeten i en smord och bröad springform. Strö rabarberbitarna över och tryck lätt ner dem i smeten. Strö på socker. Grädda kakan på nedre delen av ugnen 30 minuter i 175 grader.

    Vispa under tiden äggvitorna till fast skum, häll i sockret under ständig vispning och vispa tills marängen är fast.

    Ta ut kakan ur ugnen och bred marängen över ytan. Sätt in igen och grädda ytterligare 20 minuter tills kakan med marängen är färdig.

    Låt kakan svalna i formen 30 minuter innan kanten tas bort. Servera kakan med vaniljvisp.