Recept

  • Marängbottnar:
  • 50 g mörk choklad (70%)
  • 6 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Vit chokladgrädde:
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 250 g mascarpone
  • 100 g vit choklad
  • Chokladsås:
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • 3 msk kakao

  •  
    1. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Låt svalna.
     
    2. Vispa äggvitorna till ett mjukt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Sikta ner kakao och majsstärkelse. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet. Rör ner den smälta chokladen.
     
    3. Fördela smeten i ca 15 cm stora rundlar. Tänk på att de flyter ut lite. Jag gjorde 3 rundlar som var 15 cm och en som var lite större. Gjorde 1 tårta i 3 lager och 1 enkel tårta.
     
    4. Ställ in plåten och sänk värmen till 125 grader.
     
    5. Grädda i ca 50 minuter. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar på eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.
     
    Chokladsås
     
    Blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 3-5 minuter eller tills såsen tjocknar något. Låt svalna.
     
    Vit chokladgrädde:
     
    Vispa vispgrädden tills den börjar tjockna lite, vispa då i mascarpone. Blanda till sist i riven vit choklad.
     
    Lägg ihop tårtan och dekorera med färska bär och ringla över chokladsåsen.


    Mer från bloggen


    feb 23, 2018

    pita dakos