Recept

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk maizena
  • 1 tsk citronsaft
  • florsocker
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g flagad mandel
  • 150 hallon till "såsen"
  • 1 msk florsocker till "såsen"
  • ca 100 g färska hallon till dekoration och ev lite mynta

  • 1. Sätt ugnen på 150 grader.

    2. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Häll i lite socker i taget under vispning tills marängen är tjock och glasig. Häll i maizena och citronsaft och blanda runt.

    3. Spritsa ut marängen jämt på ett bakplåtspapper. Strö över flagad mandel. Grädda ca 25 minuter.

    4. Låt svalna i 5 minuter. Ta fram en ny plåt med ett bakplåtspapper. Sikta ett tunt jämt lager med florsocker på bakplåtspappret. Vänd marängen upp och ner på florsockret. Lägg över plåten och låt svalna.

    5. Värm hallon och florsocker i en kastrull. Rör runt tills hallonen är mosade. Sila bort kärnorna.

    6. Smält chokladen i mikron eller i ett vattenbad. Låt svalna. Vispa  grädden och blanda med den kalla chokladen.

    7. Bred ut grädden på marängen och lägg på några hallon. Rulla ihop rullen och sikta över lite florsocker och ringla över hallonsåsen. Dekorera med lite hallon och ev lite mynta.