Recept

  • 400 g filodeg, tinad eller färsk
  • 150 g smält smör
  • 500 g färsk spenat
  • 5 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 4 salladslökar
  • 4 ägg
  • 250 g fetaost
  • 1 knippe dill ca 90 g, finhackad
  • 4 msk mjölk
  • salt och peppar

  • Börja med fyllningen. Stek löken i  1 msk olivolja. När löken börjar bli genomskinlig så har du i 4 msk olivolja och spenaten. Fräs tills spenaten är mjuk. Salta och peppra. Låt svalna lite. Vispa upp äggen i en stor bunke och smula i fetaosten. Tillsätt dill, mjölk och spenatblandningen och blanda.

    Smörj en långpanna ca 35 x 30 cm med det smälta smöret. Lägg i första lagret med filodeg. pensla varje lager med smör. Tänk på att degen ska gå upp på kanten och att den krymper vid tillagningen. När du använt ca hälften av degen så har du på fyllningen. Vik ihop kanterna över fyllningen, pensla de resterande plattorna med smör och täck fyllningen med dem. 

    Grädda i 190 grader ca 50 minuter tills pajen är gyllenbrun. Serveras varm eller rumstempererad.