Recept

  • 2 3/4 dl strösocker
  • 1 1/2 dl flytande honung
  • 1/2 dl glykos
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker till marängen
  • 250 g blandade nötter. Jag använde hasselnötter, mandlar och pistagenötter
  • 50 g torkade tranbär
  • 1 dl florsocker

  • 1. Ha i strösocker (2 2/3 dl), honung, glykos och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme. När sockerlagen börjar närma sig 125 grader kan du börja vispa äggvitorna till skum. Tillsätt lite strösocker (1dl sammanlagt) i taget och fortsätt vispa tills det blir en maräng.

    2. Rosta nötterna i en stekpanna. Låt dem vara kvar i stekpannan så de fortfarande är lite varma när man blandar i dem i smeten. Låt sockerlagen fortsätta koka till ca 145 grader. Det går jättesnabbt på slutet.

    3. Vispa ner sockerlagen i marängen i en tunn stråle och fortsätt vispa tills den är seg men fortfarande ljummen. Blanda då ner nötterna och de torkade tranbären.

    4. Lägg bakplåtspapper i en skål och pudra över florsocker. Skålen bör rymma 1 1/2 liter.

    5. Lägg över nougaten i skålen och pudra över florsocker. Ha på lite olja på slickepotten så fastnar inte nougaten på den. 

    Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.


    Mer från bloggen


    nov 10, 2018

    fransk nougat

    dec 17, 2018

    pepparkaksbondkakor