6-8

Recept

  • Bottnar
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl rispuffar(typ Vårgårda)
  • Chokladkräm
  • 3 äggulor
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 100 g mörk choklad, 70 %, hackad
  • 50 g smör
  • Till dekoration
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ev färska bär

  • 1. Sätt ugnen på 150 grader.

    2. Börja med marängbottnarna. Dela äggen, lägg vitorna i en bunke och gulorna i en annan. Vispa äggvitorna hårda och tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast och glansig maräng. Ha i rispuffarna.

    3. Bred ut marängen i 3 st lika stora cirklar, ca 15 cm. 

    4. Grädda marängbottnarna i ca 50 minuter. Stäng av värmen och låt de svalna i ugnen i ca 1 timme.

    Chokladfyllning: 

    5. Vispa ihop äggulorna med grädden och sjud under vispning över ett vattenbad tills det tjocknat något. Ha i den chokladen och rör tills chokladen smält.

    6. Tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält i chokladkrämen. Ställ åt sidan så länge. 

    8. Vispa grädde och vaniljsocker.

    9. Lägg ihop tårtan med chokladkräm och grädde på varje lager. Ev även färska jordgubbar eller hallon.