Recept

  • 75 g smör
  • 3 ägg
  • 1 dl råsocker (strö)
  • 2 dl farinsocker
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 nypa salt
  • Frosting
  • 1 citron
  • 600 g naturell färskost
  • 3 dl florsocker
  • 50 g rumsvarmt smör
  • lingon till garnering

  • 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. 

    2. Vispa ägg, råsocker och farinsocker pösigt. Rör i grädde, lingonsylt och smör.

    3. Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och salt. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda.

    4. Häll smeten i en form med bakplåtspapper 20x20 cm. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter tills den är genomgräddad. Prova med en sticka. Låt kakan kallna i formen.

    Frosting

    5. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 2 msk saft. Vispa smör och florsocker. Tillsätt färskost och citronskal och citronsaft och vispa till en slät kräm.

    6. Ha på frostingen på kakan och ställ den i kylen en stund. 

    7. Skölj kniven i vatten innan du skär kakan. Garnera med lingon.  

    Vill du frysa kakan så hoppa över frostingen och gör den när kakan ska serveras.

     


    Mer från bloggen


    nov 6, 2019

    ädelostflarn

    jan 15, 2019

    tartarsås